Újévi fogadalmak liferoads.hu

Újévi fogadalmaink

Tulajdonképpen az év bármely napja alkalmas lehet kisebb-nagyobb döntések meghozatalára, – és hát hozunk is, mert kénytelenek vagyunk- vagy ha úgy tetszik fogadalmakra, de ha létezne erről statisztika, valószínű az újév első napjaira esik a legtöbb „sorsdöntő” fogadalom. Ezek többnyire a saját életünkkel kapcsolatos elhatározások és nagyon sokan ilyenkor határozzák el, hogy változtatnak életvitelükön. Több mozgást iktatnak be, valamilyen diétába kezdenek, letesznek valamely káros szenvedélyükről. Ilyenkor a fitnesztermek is teltházzal indulnak, és az áruházak polcain megjelennek a különböző diétás készítmények, illetve a reklámok is az ezekhez a fogadalmakhoz kapcsolódó termékeket népszerűsítik.

Aztán néhány hét, néhány hónap múlva alább hagy a lendület és visszarendeződnek a dolgok. Ennek számos oka lehet, úgyhogy összeszedtünk néhány tanácsot, hogy ne így történjen.

Jól definiált célok, indokok: Az jó, ha van konkrét célkitűzésünk, pl. miért akarunk lefogyni (egészségügyi oka van, tetszeni szeretnénk valakinek, a régi kedvenc ruháinkat nem akarjuk kidobni, lesz valami fontos nagy esemény az évben stb.), vagy súlyban, mennyit szeretnénk leadni. De ezek a célok sokszor irreálisan nagyok, vagy irreálisan rövid időn belül várjuk a megvalósulást. Nem vagyunk dietetikusok, de érdemes körülnézni, beleolvasni, mik azok a reális havi célok, amik a kalóriabevitel csökkentésével elérhetők.

Fokozatosság, reális elvárások: A kevesebb sokszor több. Tehát ha kis lépéseket tervezünk, amiket meg is tudunk valósítani, az nem vezet görcsös erőlködéshez, gyors kifulladáshoz.

A testmozgással hasonló a helyzet: belekezdünk, kihajtjuk magunkat, elfáradunk, izomlázunk lesz, és rosszabb esetben lesérülünk. Ha már régóta nem mozogtunk, itt is érdemes kisebb fogásokat keresni, azaz könnyebb tempó, rövidebb idő, kisebb táv, kisebb súly. A testmozgás sok örömet ad, növeli az önértékelésünket, javítja a hangulatunkat, csökkenti a stressz hatását. De csak akkor, ha az nem egy görcsös, túlerőltetés, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá izmainkat a terheléshez. Ha jól csináljuk, életformánkká válik, ha rosszul, akkor elmegy tőle a kedvünk. Néhány edzés után kifogásokat fogunk keresni, miért is nem. A mennyiség, illetve a mozgásforma is fontos, hogy reálisan betartható legyen. Ha olyan a munkánk, a családi elfoglaltságunk, hogy esélyünk sincs heti többször több órát uszodában, konditeremben, vagy épp a szabadban tölteni, akkor egyrészt válasszunk reálisan elérhető alakalomszámot, meg időtartamot és olyan kiegészítő mozgást, amit esetleg otthon is tudunk űzni. És persze, ha teljesen kezdők vagyunk valamely mozgásformában, nem árt, ha szakember, vagy legalább is tapasztaltak tanácsait kérjük az elején.

Többen ilyenkor döntik el, hogy megszabadulnak valamely káros szenvedélyüktől, pl. leszoknak a dohányzásról, felhagynak az alkohollal. Itt is fontos, hogy pontosan fogalmazzuk meg a célunkat, tudatosítsuk magunkban, miért is akarunk leszokni.

Vizionálás: Bármely célt is tűztünk ki magunk elé, jó, ha tudjuk vizionálni, azaz elképzelni a végállapotot. Milyenek leszünk? Hogyan fogjuk érezni magunkat? Mi fog változni az életünkben?

Előnyök, várható akadályok számbavétele: Jó, ha összeszedjük előre, miért is lesz ez nekünk jó, de egyben gondoljuk végig a várható akadályokat is, és azokra érdemes forgatókönyvet készíteni.

Segítők: Ha lehet legyenek segítőink, legyenek olyanok, akikkel meg tudjuk osztani a részeredményeket, a sikereket, vagy akár az elakadásainkat. Lehetnek barátok, családtagok, hasonló terveket szövögetők, vagy lehetnek szakemberek is.

Önjutalmazás, újra tervezés: A részeredményeknél jutalmazzuk meg magunkat. Örüljünk, ha már valamennyit elértünk. Ha lassabban haladunk az se baj! A részsikerek akkor is sikerek! Lehet, hogy újra kell terveznünk, bármilyen körültekintően terveztünk is, mert akár a külső körülmények miatt, de át kell írnunk, újra kell gondolnunk a dolgot.

Magánéletre, vagy karrierre vonatkozó célok: És persze a tervek, új célkitűzések nem csak a fizikai, hanem mentális, pszichés egészségünkre is, vagy akár magánéletbeli, vagy munkahelyi célkitűzéseinkre is vonatkozhatnak.  Nyilván vannak olyan magánéletre vonatkozó elképzelések, amikhez a párunk bevonása is szükséges, hisz, lehet, hogy közös tervek ezek, de számtalan olyan lehet, ami a saját mentális állapotunk javítását célozhatja.

Akár a tervezésben, az elindulásban, akár a követésben szívesen segítünk neked, keress minket.

Strbik Ferenc pszichológus (2023)